Geschiedenis

Een gevuld eitje is een klassieker bij de Belgen en Nederlanders. Het gerecht bestaat al sinds de 14de eeuw. Dit is men te weten gekomen door Middeleeuwse kookmanuscripten. Dit gerecht is vooral bekend in Nederland, België en Duitsland waar het bij feestgelegenheden een vaak voorkomend hapje is.

Het eerste Nederlandse recept van een gevuld eitje (noemde in die tijd: Ghecloven nonnen) dateert uit de 16de eeuw. Het verscheen rond 1514 in Antwerpen in een notabel boecxken van cokeryen. Dit was het eerste boek dat in het Nederlands verscheen.

Voor degene die graag het eerste Nederlandse gevulde eieren recept eens willen proberen dan heb je geluk je kan dit HIER vinden.

Ook in verschillende andere landen in Europa is het gevulde ei gekent maar dan onder andere namen nl:

  • Frankrijk: œuf mimosa
  • Hongarije: töltött tojás of kaszinótojás
  • Romenië: ouă umplute
  • Zweden: fyllda ägg

Gevulde eieren zijn zelfs een vaak voorkomend gerecht in Amerika ze worden vaak als hors d’oeuvres geserveerd (eten dat opgediend wordt voor het eten). Meestal tijdens deze zomer maanden. Het is zelfs zo bekend in Amerika dat ze er zelfs speciale dienbladen voor verkopen. Ze worden daar zelfs al klaar gemaakt verkocht in de supermarkten.